Hogyan érkezzen a vizsgálatra?

Mi történik az urológiai szakvizsgálat során?

Kórtörténet

A kórtörténet (anamnézis) felvételekor érintjük a panaszokkal kapcsolatos korábbi betegségeket, beavatkozásokat. Érdemes vizsgálatra érkezés előtt összeírni a korábban történt műtéteket, valamint készíteni egy listát a rendszeresen szedett gyógyszerekről.

Fizikális vizsgálat

A fizikális vizsgálat során történik a has, alhas áttapintása, nemi szervek megtekintése, tapintása. Fiúgyermekeknél fityma letapadása esetén felszíni érzéstelenítésben történik a letapadás oldása, törekedve a fájdalommentességre, elkerülve ezzel, hogy a gyermeknek kellemetlen élményt szerezzünk.

RDV (Rektális Digitális Vizsgálat)

A férfiaknál végbélen keresztül történik a prosztata tapintásos vizsgálata.

Ultrahang

Az urológiai ultrahang vizsgálat során veséket, húgyhólyagot, heréket, mellékheréket ellenőrizzük, célszerű telt hólyaggal érkezni a vizsgálatra.

Vizeletvizsgálat

Felnőtteknél

A vizeletvizsgálat panaszoktól függően történhet steril pohárba, illetve szükség szerint katéteres vizeletminta vétellel, ezért otthonról hozott vizeletmintára nincs szükség.

Gyermekeknél

Gyermek vizsgálatához célszerű vizeletmintát is hozni. A vizsgálat gördülékenysége érdekében segítségünkre lehet, hogy csecsemőknél is lehetséges az otthoni vizeletminta nyerése a patikákban erre a célra kapható felragasztható zacskók illetve steril pohár segítségével.

Vizeletáramlás vizsgálat (uroflowmetria)

Férfiaknál és fiú gyermekeknél panaszoktól függően szükség lehet a vizelet áramlásának vizsgálatára, mely során álló helyzetben egy erre a célra kialakított tölcsérszerű műszerbe kell vizelni nyugodt környezetben, a mellékhelységben. Vizelés közben a műszerrel összekötött számítógép adatokat rögzít, ezzel értékelhetővé válik a vizelés minősége és segítséget nyújthat a diagnózis felállításához.