Húzzam vagy ne húzzam? – Férfias dolgok a kezdetektől

Talán nem túlzás, ha azt állítom, hogy a várandós nők kb. 90%-ának mikor megtudja, hogy kisfia lesz, megfordul a fejében a kérdés: „Úristen, mit kezdek majd a fütyivel? Hogyan kell ápolni, tisztítani? Na jó, ez apa dolga lesz…”

Ráadásul változnak az irányelvek, nagyszüleinknél és szüleinknél is más volt a szokás, a gyermekorvos megint mást mond, jó esetben legalább megegyezik a véleményük a védőnőével, de alapvetően elmondható, hogy nem egyértelmű a tennivaló az édesanyák számára (…mert apa mégsem vállalja…:) ) .

Érdemes tisztázni, hogy minden fiúgyermek úgy születik, hogy a fityma, azaz előbőr a makkot fedi, ezt szoktuk „letapadásként” emlegetni. Ez a bőr az idő előrehaladtával fokozatosan oldódik a makk felszínéről és hátra vonhatóvá válik. E folyamat során időnként fehér csomócskák gyűlnek meg a bőr alatt, mely nem kosz, nem genny, hanem az úgynevezett smegma, mely az elváló bőrfelszínekről levált sejtek összessége. A gyermekek 1 éves koráig kb. 50%-ának vonható csak valamelyest hátra a fityma.

Az élettanilag teljesen normális letapadástól meg kell különböztetni a fitymaszűkületet. Ez egy heges gyűrű képződését jelenti az előbőrön, mely miatt szűkebbé válik és nem vonható hátra. Vizeléskor nagyon vékony sugárban, vagy előfordul, hogy csak cseppekben ürül a vizelet és felfúvódik a fitymazsák. Ilyenkor mihamarabb urológushoz kell fordulni. Szerencsére gyermekeknél kortikoszteroid tartalmú kenőcsök használatával több mint 90%-ban megoldódik ez a probléma, és elkerülhető a műtéti megoldás.

Na de mi a helyes, mit is tegyünk születés után?

Minden fürdetésnél hátra meg kell feszíteni a fityma bőrét csupán annyira, amennyire magától engedi, kb. 5-6x , ez az úgynevezett „tornáztatás”. Ez egyáltalán nem kellemetlen a babának. Óvatosan csináljuk, mert ha bereped a bőr, az heggel gyógyul és fitymaszűkület alakul ki. Idővel azt tapasztalja a szülő, hogy a bőr egyre hátrébb húzható, már nem csak a húgycsőnyílás, hanem a makkból is egyre nagyobb rész lesz látható. Amennyiben rendesen, jó sugárban pisil a baba, a bőr nem sérül, nincs gyulladás, ennél több teendő nincs is a pelenkás kor ideje alatt, sőt akár 4-6 éves korban sem okoz problémát, ha nem jön még hátra teljesen a fityma.

Iskolás korban azonban már nagyobb a kockázata fertőzéseknek, gyulladásoknak (uszodai foglalkozások, nem alapos kézmosás…stb.), így érdemes előtte megoldani a letapadást urológiai szakrendelésen. Manapság már fájdalommentesen megoldható, felületes érzéstelenítő kenőcs segítségével, elkerülve azt, hogy kellemetlen élménye legyen a gyermeknek.

Amennyiben bizonytalan, hogy letapadásról vagy fitymaszűkületről van szó, inkább forduljon szakemberhez!