Mit tehetünk a visszatérő húgyúti fertőzések ellen? – Néhány tanács nőknek

Világszerte minden második nő élete során legalább egyszer szenved húgyúti fertőzésben. Minden ötödik viszont évente legalább egyszer átéli ezt, mikor elmegy vizelni és szúr, csíp, ég, folyamatos inger mellett alig ürül érdemi mennyiség. Ismerős ugye?

Míg a férfiak húgycsöve kb. 15-20 cm hosszú, a nőknél mindössze 3-5 cm. Ez az alapvető anatómiai különbség is magyarázza, hogy hölgyeknél miért is fordul elő gyakrabban húgyhólyag gyulladás, valamint immunrendszerük is sebezhetőbb a fertőzésekkel szemben.

A panaszok kezdetekor, enyhébb esetekben megoldás lehet a bő folyadék fogyasztása, illetve úgynevezett nem-szteroid típusú gyulladáscsökkentők  (közforgalomban kapható fájdalomcsillapítók) alkalmazása 2-3 napig. Amennyiben a panaszok nem múlnak, illetve láz, alhasi, vesetáji fájdalom alakul ki, orvosi vizsgálat szükséges, melynek keretén belül alapvető fontosságú a vizeletvizsgálat.

Amennyiben egy év alatt legalább 3-4 alkalommal előfordult húgyúti fertőzés, urológus szakorvoshoz kell fordulni. A vizelet baktérium tenyésztéses vizsgálat nélküli sorozatos antibiotikum terápia súlyos következményekkel járhat.

Íme néhány hasznos tanács a megelőzéshez:

  1. Igyon naponta legalább 2-3 liter folyadékot, egyenletesen elosztva a nap folyamán!
  2. Naponta legalább 4-5 alkalommal vizeljen!
  3. Ne tartogassa sokáig, ha vizelési ingere van!
  4. WC használat után a nemi szerveket elölről hátrafelé törölje!
  5. Napi 1-2 alkalommal tisztítsa az intim területeket, lehetőleg tiszta vízzel és szappannal, kerülje a túl gyakori ápolást és a parfümözött termékeket, melyek irritációt válthatnak ki!
  6. Kerülje a szűk ruházat viselését (tanga fazonú alsónemű, harisnyák, leggingsek)!
  7. Szexuális kapcsolat után fél-1 órán belül ürítse hólyagját, majd igyon meg egy pohár folyadékot!
  8. Aludjon eleget, szánjon megfelelő időt a pihenésre!
  9. Kerülje a stresszhelyzeteket, melyek szintén gyengítik az immunrendszer működését!
  10. Öltözzön mindig az évszaknak megfelelően!