Húgyúti fertőzések várandósság idején

Terhesség során a nők immunrendszere még inkább sebezhetővé válik a fertőzésekkel szemben, így gyakoriak a húgyúti infekciók. Tünetei a gyakoribb, sürgető vizelési ingerek, alhasi fájdalom, vizeléskor csípő-égő érzet, nemritkán véres vizeletürítés. 

Mi a teendő ilyenkor?

Panaszok esetén mihamarabb keresse fel Háziorvosát, amennyiben nem elérhető, jelentkezzen nőgyógyászati vagy urológiai szakrendelésen. Ilyenkor vizelet vizsgálatot követően, amennyiben kóros eltérést talál orvosa, antibiotikum terápiát indít, ezzel egyidejűleg vizelet mikrobiológiai vizsgálatra (baktérium, gomba tenyésztés) továbbítja a kismama vizeletmintáját. Antibiotikus kezelés után min. 3 nappal pedig szintén történik egy kontroll vizelet tenyésztéses vizsgálat.

Miért fontos ilyenkor antibiotikumot szedni?

Húgyhólyag gyulladás során a baktériumok felszálló fertőzés útján vesemedence-gyulladást okozhatnak, mely magas lázzal, vesetáji fájdalommal jár. Terhesség során a hasűri viszonyok megváltoznak, fokozott nyomás éri a húgyvezetékeket, mely miatt a vesékben pang a vizelet, szakaszosan, kissé késve ürül le a hólyag felé. Ilyenkor kórházi körülmények között történik a kezelés, hogy a babát és édesanyját is szoros megfigyelés alatt tarthassák a szakemberek. Súlyosabb esetben szükségessé válhat a pangó vizelet elvezetése a vesékből akár csőbehelyezéssel, legsúlyosabb esetekben pedig akár koraszüléshez is vezethet ez az állapot. Ezért is fontos akár tünetmentes esetekben is az antibiotikum terápia indítása, ha pl. csak rutin vizsgálat során derül fény baktériumokra a vizeletében a várandós hölgynek.

Nem veszélyes a magzatra az antibiotikum?

Orvosa minden esetben olyan készítményt ad, mely a legbiztonságosabb a magzatra nézve. Viszont egy előrehaladott, nem kezelt gyulladás, lázas állapot már veszélyt jelenthet a terhességre.

Legfontosabb a megelőzés

Áldott állapotban még inkább fontos a bő folyadék fogyasztása, mely naponta 2-3 liter között kell legyen. 2. és 3. trimeszterben, mikor már jelentősen növekszik a haskörfogat, naponta 2-3 alkalommal 15 percig helyezkedjen térd-könyök pozícióba, hogy ezzel is csökkentse a húgyvezetékeket és közvetve a veséket ért fokozott nyomást. 

Egészséges és boldog babavárást kívánok!